Aarhus Universitet udbyder disse seks foredrag på Hovedgård Bibliotek i foråret 2024 fra kl. 19-21

Hvis du er interesseret i et eller flere af disse foredrag, møder du blot op på Hovedgård Bibliotek kl. 18.45. Foredraget starter præcis kl. 19.00. 
- Der er ingen tilmelding.


Oversigt over forårets program 2024

Program for livestream af Offentlige foredrag i Naturvidenskab i forårssemesteret 2024. Klik på titlerne på foredragene for at se en længere beskrivelse og 'mød' fordragsholderne.


  • Tirsdag d. 20-02-2024 
   Titel: Er parasitter og mikrober vores fjender?
    Professor og parasitforsker Peter Lindberg Nejsum fra Aarhus Universitet og professor i evolutionsbiologi Tom Gilbert fra Københavns Universitet vil fortælle om sammenspillet mellem mennesket og de mikrober vi lever i symbiose med – for hvis vi vil forstå mennesket, de sygdomme vi lever med og vores evolutionshistorie bliver vi også nødt til at medregne mikroberne og parasitterne der lever i os.

  • Tirsdag d. 27-02-2024
   Titel: Jagten på den perfekte vejrudsigt
    Meteorolog Jesper Eriksen fra DMI og professor i vejr- og klimafysik Eigil Kaas fra Københavns Universitet vil fortælle om det danske vejr, om videnskaben bag hvordan meteorologer kan udarbejde vejrudsigter og hvordan der forskes i at gøre dem endnu bedre.

  • Tirsdag d. 12-03-2024
   Titel: Hvor længe kan vi og vores celler leve?
    Professor i aldring Tinna V. Stevnsner fra Aarhus Universitet og professor i epidemiologi og biostatistik Kaare Christensen fra Syddansk Universitet vil fortælle om hvorfor og hvordan vores celler og vores kroppe ældes og om der er en grænse for hvor gamle vi mennesker kan blive.

  • Tirsdag d. 19-03-2024
   Titel: Bomben
    Lektor i videnskabshistorie Kristian Hvidtfelt Nielsen fra Aarhus Universitet og professor i kernefysik Hans Otto Uldall Fynbo fra Aarhus Universitet vil fortælle om hvordan atombomben blev til og ændrede verden – et krydsfelt mellem fysik, historie og sikkerhedspolitik.

  • Tirsdag d. 09-04-2024
   Titel: Ig Nobel Prize
    Dette foredrag er en særlig genre, en cocktail af videnskab og humor: oplev fire forelæsere med afsæt i den skøre pris 'Ig Nobel Prize' som er kendt under sloganet 'first laugh, then think'. Du vil først høre prisens stifter, Marc Abrahams, fortælle om prisen og derefter vil tre af prisvinderne præsentere den forskning de fik prisen for. Det er svært i ord at beskrive Ig Nobel Prize – overvej at tage chancen og oplev det. (Foredraget foregår på engelsk). *

  • Tirsdag d. 16-04-2024
   Titel: Menneskedyret Homo sapiens
    Professor i sansefysiologi Peter Teglberg Madsen vil fortælle om menneskedyret Homo sapiens og hvordan vi er et tilfældigt resultat af en broget evolutionsproces og er en anatomisk rodebunke med lån af organer fra vores tidlige forfædre. Hør eksempler på at vores adfærd i høj grad er styret af menneskedyrets biologi og forhistorie og ikke vores frie vilje alene. (Foredraget er en opdateret udgave af foredraget med samme titel fra foråret 2018).